joi, 6 februarie 2014

Guvernanta trecutului, invatatoarea prezentului.

Cuvantul “guvernanta” ne duce cu gandul la Mary Poppins….cea mai simpatica guvernanta? Sau ne duce cu gandul la o doamna rigida, care nu zambeste, spaima copiilor aflati in responsabilitatea ei?

Guvernanta era acea persoana educata, angajata de o familie pentru educatia la domiciliu a copiilor mici. Nu prea se ocupa de ingrijirea gospodariei, ci doar de educatie.
Mai des intalnita inainte de primul razboi mondial, guvernanta era preferata altui tip de educatie de catre familiile instarite, care nu se indurau sa isi trimita copiii departe, la pension, pentru perioade lungi de timp.
Guvernanta era multitalentata….pian, lectura, limbi straine, ma rog….reusea sa invete copilul o gramada de competente, pe langa maniere si comportament adecvat.
In zilele noastre, termenul de guvernanta este mai putin folosit si este, de foarte multe ori, considerat sinonim, cu bona, babysitter sau dadaca.

Mai dregraba cred ca rolul modern al guvernantei, este atribuit astazi educatoarei sau invatatoarei. In sistemul privat, copilul sta in grija ei 10 ore pe zi, adica se ocupa aproape permanent de el. Ea are grija educatiei copilului din multe perspective.
Are grija perpetuarii si dezvoltarii valorilor universale imprimate acasa: bun simt, respect, curaj, dreptate, dar si a celor crestine: dragoste, credinta si speranta.
Are grija de comportamentul si manierele copilului in toate activitatile sociale si educationale ce fac obiectul observarii ei.
Urmareste felul in care se integreaza, socializeaza si se afirma in miscrouniversul lui.
Identifica si evalueaza abilitatile naturale, ca sa poata indruma copilul spre atingerea potentialului lui maxim.
Poate nu preda ca in trecut pictura, poezie si pian….dar de obicei ajuta copilul sa invete o limba straina si vegheaza modul lui de lucru cu profesorii specializati la pian si pictura, dar si la multe alte materii.

Avem si noi rolul nostru….la Butterfly, avem rolul sa gasim cele mai inzestrate guvernante, invatatoare, educatoare pentru copiii de a caror educatie  ne ocupam cu drag.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu