marți, 27 ianuarie 2015

Evaluarea copiilor care nu au varsta necesara trecerii la clasa pregatitoare.

Copiii care implinesc 6 ani pana la 31 august, merg la scoala in clasa pregatitoare, conform reglementarilor legii educatiei. Asta e simplu.

Insa, multi dintre parinti sunt dezorientati cu privire la inscrierea la pregatitoare a copiilor care nu au implinit 6 ani pana la 31 august. Sa il duc sau nu la scoala? Se va descurca? Daca e prea mic? Daca e prea mare la anu'?

Recomandarea ma este sa ia in calcul sfatul educatoarei si eventual al psihologului gradinitei, care stiu cel mai bine, argumentat, daca el este pregatit din punct de vedere cognitiv si emotional sa mearga mai departe la scoala.

Inscrierea copiilor in clasa pregatitoare este reglementata anual, prin ordin al ministrului educatiei nationale. 
Exista insa prevederi care raman neschimbate si anume:
  • Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2015 inclusiv, vor fi inscrisi in clasa pregatitoare;
  • Parintii copiilor care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 isi pot inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare, doar daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. Evaluarea se desfasoara la solicitarea parintilor, printr-o cerere adresata CJRAE / CMBRAE Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, intr-o perioada mentionata de metodologie, iar Inspectoratul Scolar, este insarcinat sa comunice calendarul;
  • Pentru copiii nascuti dupa 1 ianuarie, nu exista reglementare mentionata, insa in practica, au mers si dintre ei la evaluare pentru a trece la scoala.
Prin  metodologia anuala care apare in jurul lunii februarie, se decide care sunt centrele teritoriale nominalizate, unde se vor desfasura evaluari, si calendarul acestora.

Cum se face evaluarea?
Printr-un set de intrebari simple, psihologul desemnat, evalueaza aptitudinile de scolaritate ale copilului: nivelul actului vorbirii, abilitatea de a vorbi pe baza unei fotografii sau imagini, abilitatea de numarat si socotit, capacitatea de comunicare sociala, dezvoltarea emotionala si evaluarea dezvoltarii fizice. Evaluarea are loc in prezenta parintelui.
Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.

Daca totusi constatam ca, dupa ce l-am inscris la scoala, in cursul clasei pregatitoare copilul nu face fata nivelului, metodologia prevede ca copilul poate fi retras si reinscris la gradinita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu