luni, 5 mai 2014

Arata-mi ca ma iubesti neconditionat!


 “Eu plec si te las aici!” cati dintre noi nu am facut asta, sau nu am vazut recent in parc sau la magazin o mama amenintand asa copilul care se tavaleste pe jos pentru un ou kinder?
Exemple de expresii care arata iubirea conditionata sunt nenumarate, iar cea  care pe mine m-a surprins cel mai tare a fost “te iubesc, daca imi dai o cana de apa la batranete” !.....deci pana la batranete, cand aflu daca indeplinesti criteriile ca sa meriti iubire…..

Daca nu reusim sa-i aratam copilului iubirea noastra neconditionata, este foarte probabil sa aiba doua mari probleme care se vor extinde in viata de adult: convingerea ca nu e bun de iubit de catre ceilalti asa cum e si convingerea ca nu se poate iubi pe el insusi decat dupa ce indeplineste o lista intreaga de to do, lista care se extinde iar si iar si nu va fi indeplinita vreodata:

Cand vrem sa-l asiguram de iubirea noastra neconditionata, ar trebui sa avem in vedere cateva moduri de a-i transmite:

 - Nu folosim niciodata dragostea ca pe o recompensa conditionata –  In loc de “ Te iubesc cand faci lucrul asta!” ar trebui  transmis ”Te iubesc indiferent ce faci!”
- Laudam efortul depus, nu rezultatul obtinut – In loc de “Sunt mandra cand iei punctaj maxim” ar trebui  transmis“ Sunt mandra  pentru ca stiu ca ai muncit pentru punctajul obtinut!”;
- Nu il etichetam niciodata in mod negativ. – In loc de “Asa esti tu, neatent si dezorganizat” ar trebui transmis “De data asta ai fost neatent si dezorganizat”.
- Nu impartim iubirea intre frati – In loc de ”Va iubesc la fel” ar trebui “Va iubesc la fel de tare, dar in feluri diferite”

Si nu uitam ce este cel mai important, COPIII MASOARA IUBIREA IN TIMP! Daca vrem sa ii asiguram ca ii iubim, trebuie sa le daruim timpul nostru!

Sursa de inspiratie: Workshop Parenting - Urania Cremene























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu