marți, 30 iulie 2013

Cum alegem corect gradinita


Criteriile de alegere ale gradinitei sunt multiple si adesea subiective. Insa exista niste reguli pe care le-as pastra valabile in toate cazurile:

1 Institutia trebuie sa fie acreditata (in cazul institutiilor mai vechi de 5 ani/ un ciclu de invatamant) sau autorizata de catree ARACIP. In ziua in care s-a deschis, gradinita trebuie sa aiba autorizatie de functionare ARACIP. Daca are aceasta autorizatie, inseamna ca le are si pe celelalte (DSV, DSP, PSI, ITM si ce o mai fi necesar in functiile de serviciile oferite).

 Practic autorizatia de functionare ne arata ca in institutie se fac lucrurile corect din punct de vedere educational  si administrativ. Atentie la situatiile in care constatam tardiv (de obicei la scoala) ca nu s-a lucrat corect cu copiii. Situatia aceasta nu mai poate fi reparata.

Acreditarea se obtine dupa un ciclu de invatamant printr-un control temeinic (acte educationale si administrative, satisfactie clienti, satisfactie angajati etc). Obtin acreditarea institutiile serioase care isi fac bine treaba.

Pentru parinte/ copil ,o institutie autorizata este la fel de in regula ca si una acreditata. Dar nu recomand sa se ia in seama institutiile unde “sunt in curs de autorizare”.

2 Cadrele didactice au studii de specialitate si stapanesc metodologia lucrului cu copiii. Am intalnit adesea educatoare cu har si experienta, dar fara liceu pedagogic. Sunt ok, din punctul meu de vedere. Ar trebui sa poata fi consultata de catre parinti, o copie cu CV si acte de studii la cerere.

3 Spatiu curat. Pe copii nu ii intereseaza mii de metri patrati de spatiu. Dar spatiul trebuie sa fie adecvat activitatii prescolare si foarte curat. Evident, spatiul exterior pentru joaca este important, mai ales in cazul alegerii unui program prelungit.

4 Eu apreciez gradinitele unde se gateste in interior. Mi se pare mai potrivit ca bucataria gradinitei sa fie permanent sub control, lucru care nu prea se poate intampla in sistem catering.

5 Program educational care sa includa programa nationala (sau ce alt curriculum se foloseste) in primul rand, completata de alte activitati stabilite in orar. Atentie! Daca planul familiei este inscrierea la scoala romaneasca, nu se potriveste programa britanica pentru gradinita.Este total diferit modul de lucru si defazat ca nivel de informatie. La fel si invers.

6 Programa romaneasca de studiu include trei evaluari anuale ale copilului. Noi la Butterfly avem suplimentar si evaluare psihologica. Urmare a evaluarilor facute prin joc, parintele trebuie sa afle cum este pregatit prescolarul, raportandu-ne la un copil mediu de varsta respectiva.
7 Numarul copiilor in grupa nu trebuie sa fie nici prea mic, nici prea mare, pentru a optimiza activitatile grupei. 
8 Personal suficient numeric raportat la numarul prescolarilor.

Sunt multe alte criterii de alegere, insa mai sus am prezentat ce mi se pare a fi un must.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu