marți, 26 februarie 2013

PARTICULARITATI ALE CLASEI PREGATITOARE


Am sa incerc sa lamuresc cateva aspecte despre clasa pregatitoare, altele decat le gasim pe toate paginile de internet.


  1. Conceptul de clasa pregatitoare (clasa zero) este foarte bun dupa parerea mea intrucat asigura o omogenitate a clasei I. Pana acum ajungeau la scoala in cls I (nefiind obligatorie gradinita) atat copii care erau dupa patru ani de gradi, dar si cei care nu trecusera pe acolo. Asadar invatatoarea nu reusea mereu sa gestioneze cu succes situatia, mai ales la scoli de stat unde trebuia sa recupereze enorm cu cei care nu au frecventat gradinita, in conditiile in care e greu sa lucrezi oricum cu 30 de copii, chiar si fiind de aproximativ acelasi nivel.
  2. Clasa pregatitoare este acelasi lucru cu clasa 0.
  3. Clasa pregatitoare face parte din scoala primara, nu din gradinita, nu la alegere.
  4. Pot sa aleg sa urmez clasa pregatitoare la gradinita doar daca ea este una care face parte dintr-un grup scolar care are si scoala primara (indiferent de forma juridica  prin care acestea sunt conectate).
  5. Particularitatile programului clasei pregatitoare sunt: programa scolara complexa, clasa coordonata de invatator, copiii stau la pupitru, ora dureaza 45 de min (30 min de activitate si 15 min joc tematic), profesori noi de limba straina, sport si religie.
  6. Copiii de pregatitoare nu au manuale scolare , teme si nu sunt notati.
  7. Avantajele inscrierii copilului la clasa pregatitoare in mediu privat: coerenta programului school – afterschool, alimentatie controlata (evitarea chioscului de la scoala), siguranta sporita (mai ales in pauze), numar limitat de elevi ce ofera oportunitatea lucrului individual, consecventa modului de lucru, pentru copiii care vin de la gradinita privata, posibilitatea fructificarii celor 15 min de joaca din fiecare ora (noi petrecem acest timp in aer liber).
  8. Metodologia de aplicare a legii in privinta inscrierii la clasa pregatitoare nu este completa. Asteptam lamuriri noi care sa ne ajute sa stim pana la ce varsta ne putem inscrie, care este range-ul de varsta in care putem sustine evaluare psihologica in vederea admiterii etc. Incercam momentan sa luam in calcul metodologia de anul trecut, insa vom avea o imagine clara abia dupa publicarea noii metodologii. 
Voi reveni cu informatii suplimentare, imediat ce le vom obtine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu