luni, 24 noiembrie 2014

Ascultarea, parte importanta a consolidarii relatiei cu copilul.








La un curs la care am participat acum ceva timp, am invatat ca ascultarea este o arta!

Evident ca am observat ulterior ascultarea in relatia cu copilul, mai ales ca senzorii copilului sunt mult mai activi decat ai adultilor, iar nevoia lor, mai mare.

Tuturor ni se pare ca ascultam, o parte dintre noi chiar ne consideram experti in ale ascultarii. Dar iti ofer niste criterii care sa te ajute sa observi daca esti bun ascultator.

CONTACTUL VIZUAL IN ASCULTARE ESTE FOARTE IMPORTANT, pentru ca nu este nimic mai enervant pentru oricine, adult sau copil, decat sa povesteasca unui interlocutor care se uita spre morcovii pe care ii curata sau catre ecranul calculatorului.

EMPATIA, este abilitatea de a te identifica cu partenerul de discutie (a-l intelege, a reusi sa te pui in locul lui, sa intelegi ce vrea sa spuna, sa intelegi ce simte). Empatia se masoara prin diferite instrumente si, in principiu este o abilitate nativa,  pe care o ai sau nu. Dar cu rabdare se poate educa, cel putin intr-o anumita masura.

ASCULTAREA ACTIVA, fara sa judeci, fara sa critici, fara sa vorbesti despre tine, fara sa intrerupi, fara sa dai sfaturi care nu ti-au fost cerute. De cele mai multe ori, de la prima fraza pe care o ascultam, ne oprim din ascultat si, fie judecam, fie ne accesam in minte experiente care sa ne ajute sa formulam deja raspunsul, fara a mai asculta in continuare. Oricat de mult ne-am dori, creierul nu este multi tasking. Deci daca ne ocupam cu judecatul....se cam termina cu ascultatul.

Asa ca data viitoare cand asculti:

TACI....sau cel putin vezi cat poti sa taci. Pe ceas, eventual. Ca un exercitiu. O sa fii surprins .....

ASCULTA, cu adevarat. Doar asculta, uitandu-te in ochii copilului, fara alte gandiri, scenarii, judecati.

INTREABA BLAND, intrebari care il ajuta pe el sa clarifice in mintea lui ce are de spus.

REFORMULEAZA SI PARAFRAZEAZA  cele povestite, pentru a ajuta copilul sa se lamureasca daca asta a vrut sa spuna.

Uneori cand suntem ascultati si ajutati, ca intr-un proces de coaching, ne gasim singuri raspunsul. Iar raspunsul gasit si nu primit, este mult mai folositor in procesul de dezvoltare personala. Uneori ascultarea face mai mult decat sfatul oferit.
Succes...FII ASCULTATOR!







M-am inspirat din cursul „Leadership Deplin – Fii Coach”  sustinut de Madi Radulescu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu